Traditionele keuken ouderwets?

De laatste 50 a 60 jaar is de consumptie van voeding drastisch veranderd. Door de voedingsmiddelenindustrie is onze voeding sneller en makkelijker te bereiden. Maar snel en gemakkelijk wil niet zeggen dat het ook goed en gezond voor je is.

Bij voedingsmiddelenindustrie wordt bedoeld dat voedingswaren op een massaproductieve en fabrieksmatige manier bereid worden. Denk maar aan verdikkingsmiddelen , kleur , geur en smaakstoffen , genetisch gemanipuleerde voeding , industriële vetten en suikers. Deze ingrediënten maken de producten lekkerder , vetter , smeuïger en zoeter. Ook zijn de ingrediënten sneller en goedkoper te maken waardoor producenten van voedingsmiddelen het aantrekkelijk vinden om deze ingrediënten in hun producties te verwerken. Deze voedingsmiddelenindustrie is vlak na de Tweede Wereld Oorlog ontstaan. De economie werd opgebouwd waardoor we sneller en luxer zijn gaan leven.

Alles is geautomatiseerd en op fabrieksmatige manier gemaakt. Op zich zijn dat prettige ontwikkelen maar we zijn hier iets te ver in gegaan. Door de automatisering is alles mechanischer geworden en is de natuur op de achtergrond gebleven. Landbouw wat vroeger klein, simpel en natuurlijker was is nu grootser , complexer en giftiger geworden. Pesticide en genetisch gemanipuleerde gewassen worden gebruikt om de gewassen beter te beschermen tegen ongedierte en onkruid. Niet alleen tast de landbouw industrie de gewassen en weide aan met pesticide maar ook weidevogels die er broeden. Zeldzame planten en kruiden uit de weide verdwijnen hierdoor ook.

herb-garden

Dit alles om voeding op een massaproductieve manier op ons bordje te krijgen. Dit heeft helaas tot gevolg dat steeds meer mensen zieker zijn geworden. Om deze ziekten te bestrijden moeten er ”chemische” medicijnen ingezet worden. Als het lichaam ziek is en symptomen ernstiger worden dan laat het lichaam een signaal achter dat er iets niet goed is. Het werkt als een soort alarmbel om het lichaam te laten weten dat er iets in het lichaam zit wat er niet in hoort. Het gevolg hiervan is dat het lichaam in verdediging gaat om deze vreemde ”indringers” te bestrijden. Het lichaamseigen immuunsysteem moet overwerken waardoor het lichaam uitgeput raakt.Organen werken overuren om alle gifstoffen weg te krijgen, denk maar aan de lever of de nieren.

Auto-immuunziekten zoals: Ziekte van Crohn , Colitus UlcerosaReuma , Coeliakie , Psoriasis  enz. worden steeds meer een begrip. Deze ziekten worden ook wel welvaartsziekten genoemd en komen vrij veel voor in landen met een sterke economische ontwikkeling. Obesitas is ook en aandoening wat steeds vaker voorkomt. Dit komt ook mede doordat we veel zitten en machines het werk laten doen. Het is overduidelijk dat er een link is tussen de voedingsmiddelenindustrie en de stijging van welvaartsziekten.

Hierdoor ontstaat er een soort web waar we heel moeilijk uitkomen. Doordat mensen kunstmatige voedsel consumeren levert dat de voedingsindustrie veel geld op. De farmaceutische bedrijven verdienen weer veel geld door die zieke mensen. Omdat de voedingsindustrie en farmaceutische bedrijven miljarden verdienen , kunnen zij weer invloed hebben op onderzoeken en studies die economisch in hun voordeel zijn. Daarom wordt er zo weinig aandacht besteed aan voeding in ziekenhuizen. Immers weet ik uit ervaring dat als er voeding geadviseerd wordt dat het juist die voeding is uit de voedingsmiddelenindustrie.

De enige manier om deze vicieuze cirkel te doorbreken is door weer terug naar de natuur te gaan. Bewuster te zijn met voeding en weten waar de ingrediënten vandaan komen. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die de oude kennis van vroeger weer terug brengen. Bij ”vroeger” denken wij vaak aan het woord  ouderwets. Ouderwets in de keuken zwoegen om verse maaltijden te bereiden. Maar eten is wel de essentie van het leven. Zonder voedsel overleven wij het niet en zonder gezonde voedsel leven wij met meer gebreken. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die bewuster worden wat ze eten. Veel jongeren proberen bewuster te leven denk maar aan moestuintjes aanleggen of verse producten te gebruiken dan kant en klaar.

Ik heb onlangs een boek besteld genaamd Nourishing Traditions geschreven door Sally Fellon. Zij heeft ook het boek Nourishing Broth geschreven over de helende krachten van zelf gemaakte bouillon. De boeken zijn wel in het Engels geschreven maar is makkelijk leesbaar. Het boek is wetenschappelijk onderbouwd en geeft een duidelijk beeld over de moderne voedingsmiddelenindustrie en wat de gevolgen daarvan zijn. Generaties geleden hadden mensen veel kennis over gezonde voeding. Meestal was dit instinctief. Ze maakte meer gebruik van dierlijke vetten in plaats van plantaardige vetten. Ook maakte zij zelf bouillon en leefde het vee op een natuurlijker manier zonder hormonen of antibiotica. Er waren toen ook manieren om voeding langer houdbaar te maken op een natuurlijke manier denk maar aan fermenteren. Over de hele wereld leefde mensen gezond en dicht bij de natuur. Het boek bevat ook heerlijke gerechten en geeft inspiratie om bewuster maar ook lekkerder om te gaan met voeding.

Hoezo ouderwets?

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.